nu3vex logo nutricionist zagreb

Kolač od višanja s bademovim jogurtom – desert 155 kcal

kolač sa višnjama

Podijeli ovaj post

Želimo li regulirati tjelesnu masu i smršaviti višnje su odličan izbor. Uživajte uz kolač od višanja!

Energetska vrijednost 100 g = 155 kcal.

Ukusan, fin i malo drugačiji. Proljeće nam donosi predivne višnje, voće bogato C vitaminom, folnom kiselinom, kalcijem, kalijem, željezom i antocijanima. Visok sadržaj nutrijenata protuupalnog djelovanja ublažava upale, djeluju blago laksativno i čuva zdravlje bubrega i vezivnih tkiva.

Višnje djeluju povoljno i smanjuju tegobe

Višnje djeluju povoljno i smanjuju tegobe kod reumatoidnog artritisa i gihta uz snižavanje razine mokraćne kiseline. Želimo li regulirati tjelesnu masu i smršaviti višnje su odličan izbor. Niskokalorične višnje otklanjaju višak tekućine iz tijela i djeluju ljekovito. 

Ksilitol

Za sladokusce predlažemo zamjenu običnog konzumnog šećera brezinim šećerom iz eko uzgoja. Šećerni alkohol ksilitol sadrži čak 40 % manje kalorija od konzumnog šećera, a daje visok stupanj slatkoće. Ksilitol se uglavnom dobro podnosi (napomena: velike količine mogu imati laksativan učinak), a nizak glikemijski indeks čini ga pogodnim i za dijabetičare.

svježe višnje

Kokosovo ulje (mast) u umjerenim količinama ima pozitivno djelovanje na zdravlje, lako je probavljivo, zasitno i povoljno djeluje na metabolizam pa je dobrodošlo u pripremi ukusnih slastica.    

Namirnice:

  • Jaje, cijelo, 4 komada, 180 g
  • Bademov jogurt, 2/3 čaše, 150 g
  • Brezin šećer, 6,5 žlica, 100 g
  • Brašno, pirovo, 3 jušne žlice, 20 g
  • Prašak za pecivo, 2 žličice
  • Ulje, kokosovo, 12 čajnih žličica, 50 g
  • Višnje, 2 šalice, 300 g

PRIPREMA: 

Višnje za kolač od višanja operite i uklonite koštice. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Cijela jaja i brezin šećer pomiješajte i miksajte dok smjesa ne postane glatka i homogena. Dodajte kokosovo ulje (mast) i bademov jogurt te pomiješajte. Dodajte pirovo brašno pomiješano sa praškom za pecivo. 

Kalup za pečenje namažite kokosovim maslacem i pospite integralnim krušnim mrvicama. Smjesu ulijte u kalup i dodajte na vrh očišćene višnje. Pecite 40 do 50 minuta do zlatno žute boje biskvita.

Dobar tek uz kolač od višanja koji ćete voljeti!

Picture of  Vedrana Vinšek mag. nutr.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma